האם המטבעות הדיגיטליים כאן כדי להישאר? (רמז: אנחנו לא יודעים)

האם מטבעות דיגיטליים הם בועה? האם הם מגמה חדשה, יציבה ומבוססת בזירת המט"ח? איך ניתן לחשוב עליהם כיום במונחים של שוק ההון? כל זאת ועוד, בכתבה הבאה.

(0)

האם המטבעות הדיגיטליים הם מעין בועה או תרחיש אחר?

מהי בועה? בועה היא עולם פנימי שלא מחובר למה שקורה במציאות. בעבר, מניות הטכנולוגיה המריאו לגבהים מרשימים אף על פי שהישגיהן של חברות הטכנולוגיה לא היוו בסיס לעלייה זאת. העלייה התרחשה על בסיס ציפיות, על בסיס אשליות ואמונות – לא על בסיס ערך ממשי או התקדמות יציבה במציאות שעשו חברות הטכנולוגיה. ואכן, ראש הבנק המרכזי בארצות הברית דאז, מר אלן גרינספן מצוטט באומרו "התלהבות לא רציונלית". האם זה מהדהד ומזכיר מה שקורה בזירת המטבעות הדיגיטליים בשנים האחרונות ובחודשים האחרונים? אנחנו לא יודעים.

 

אלו תשואות קודמות הפיקו המטבעות הדיגיטליים למשקיעים?

אם בשנת 2010 הביטקוין, כדוגמה למטבעות דיגיטליים, נסחר ב-5 סנט, השיא האחרון שלו עמד על יותר מ-65,000 דולר. כלומר, מי שהיה משקיע דולר אחד בביטקוין, והיה מחכה עד אותו שיא, יכל היה למכור את השקעתו בסך של יותר מ-1.3 מיליון דולרים. באופן דומה, מטבע את'ריום נסחר בטווח של 55 סנט למטבע בשנת 2015, בחודש אוקטובר. מי שהיה משקיע 100 דולר, היה זוכה להחזיק בנכס שערכו 660,000 דולר, כאשר ערך המטבע עמד על שיא של 362.25 בשישי למאי.

האם התנודות והתשואות בתחום המטבעות הדיגיטליים בועתיות משהו? ובכן, יש שיגידו, ועל בסיס נתונים הולכים ומשתנים, כי שווי שוק קבוצת נכסים זו הגיע בעבר לכדי 2.4 טריליון דולר. כלומר, מעל, במקצת, לשווי השוק של אפל – החברה הציבורית הגדולה ביותר, הנסחרת בבורסה. ערכה עמד בעת הבדיקה על 2.085 טריליון דולר. אם כי, חסידי המטבעות הדיגיטליים לא יראו בכך סממן של בועה.

 

מהו (לפחות חלק מן) הכוח המניע מאחורי תנועתם של המטבעות הדיגיטליים בשווקים?

מה מחזק ומעיף את המטבעות הדיגיטליים לשמיים? ובכן, יש לא מעט סיבות. סיבה אחת, היא כמובן האפשרות להחזיק במטבע שערכו הולך וגדל ואפשר שיניב תשואה נכבדת בשוק ההון. סיבה אחרת, היא הניסיון לשחק עם מודל חדש של אספקת כסף. מעין, טכנולוגיה פיננסית מתקדמת. האם מדובר במקרה נוסף של "התלהבות לא רציונלית"? ובכן, יש שיגידו כי הסיכוי לרווחים מהירים וגדולים, יכול ליצור מרחב בו יש המון מניע להשקיע במטבעות הדיגיטליים, ולו רק בשביל האפשרות לממש רווחים. אין בזה דבר רע, אך מי שעיניו מעוורות על ידי הרעיון, הסיפור והאשליה – לא בהכרח שונה משלל המשקיעים, שהשקיעו בחברות הטכנולוגיה "בבום" שלפני שנות האלפיים.

 

האם כל מטבע דיגיטלי יכול להצליח? (רמז: אנחנו לא יודעים, אבל…)

יש שחושבים כי אנשים מסוימים ישקיעו במטבעות דיגיטליים, ולו עבור היכולת לנצל את ההזדמנות שהביטקוין הציג בזמנו. האם זה יכול לעבוד להם? ובכן, ישנו מטבע הנקרא דודג'קוין, אשר, לפי מה שמצאנו ברשת – הושק כבדיחה. בתחילה נסחר בשבריר הסנט, ושלב מסוים עמד על 54 סנטים. במילים אחרות, שווי השוק שלו עמד על יותר מ-70 מיליארד דולר, ובכך הפך למטבע הקריפטו הרביעי בגודלו. כן, מטבע שהושק כמעין בדיחה, לפי מה שהבנו – צבר כל כך הרבה "ערך". האם זה אומר שיש בועה? אנחנו לא יודעים. לפחות לא על פי הדיווח הזה. אך זה כן משעשע, מטבעות דיגיטליים אשר צוברים ערך, גם אם הם "מושקים כבדיחה".

 

מה הרגולטורים יתבקשו להחליט בנוגע למטבעות הדיגיטליים?

על פי תנועות קיימות, נראה שקבוצת נכסי המטבעות הדיגיטליים מקבלים קבלה ציבורית הולכת וגוברת. כך שרגולטורים בארצות הברית ובאירופה יתבקשו להחליט באם מדובר בסחורה, מטבע או דבר מה אחר. נכון להיום, יש דעות באם מדובר בבועה, או חזית חדשה בשוק המט"ח או משהו אחר. אך אלו כמובן, דעות, השערות או אפילו תובנות מעניינות על אופי המציאות.

 

השקעה במטבעות דיגיטליים בשוק ההון?

מה זה אומר מבחינת שוק ההון? ובכן, בהחלט ניתן להשקיע במטבעות דיגיטליים כמעין נכס השקעתי. ועם זאת, יש לבחון את המניעים לשם כך. האם המטרה היא לעשות רווח מהיר/בטוח/פוטנציאלי – יש לבדוק אם זו הדרך הטובה ביותר עבור משקיע נכון, הן ברמה אינטואיטיבית, הן ברמה רציונלית והן ברמה של היגיון בריא. אין סיבה לעשות "מה שכולם עושים", ועם זאת, אין סיבה להימנע רק כי לא מכירים.

אולי יעניין אותך גם

מדינה במלחמה: מה צפוי לשוק הדיור בישראל?
חזרה לבית ספר בזמן מלחמה: איך להתמודד ולהבטיח שגרה בטוחה לילדים
חופש גדול: איך לנצל את חופשת הקיץ באופן מיטבי
סדרות בינג': הגיע הזמן לקחת פסק זמן מהחדשות
כושר בזמן מלחמה: שמירה על הבריאות והכושר גם בתנאים מאתגרים

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו עדכונים לפני כולם

הטיפ היומי

החולשה הגדולה ביותר שלנו היא הותרנות, הדרך הבטוחה ביותר להצליח היא תמיד להמשיך ולנסות פעם אחת נוספת

תומס אלווס אדיסון

כוס יין אדום אחת ביום, ולא יותר, תספק לגוף אנזימים המפחיתים את הסיכוי להתקפי לב, סרטנים שונים ומאטים התפתחות אלצהיימר.

לשתות יין כל ערב

תשמור את החוויות בזיכרון שלך כי הן אלה שיעצבו אותך ויתנו משמעות לזמן הארוך של פה

ראם מאיר בטיטו הי״ד

מומלצים לצפייה

אוטו השנה של ישראל 2024

היאכטות היקרות ביותר בעולם

קרוזים בעולם: 5 יעדי קרוזים שאתם חייבים להכיר

הצצה לשווקים

כתבות פופולריות

השאירו פרטים >>

השאירו פרטים >>