בכל פעם שנדמה לנו שכבר אי אפשר לחדש לנו כלום, פורץ לעולמנו פיתוח חדש שטורף את הקלפים ומציב בפנינו תחום חדש ומרתק, והפעם זה NFT. לא ממש מבינים עדיין את המשמעות של כך? ובכן מדובר באסימון מסעיר במיוחד שגם הוא תוצר מבריק מבית קהילת הקריפטו העולמית. נשמע מבלבל ומרגש בו זמנית? אז בואו וננסה ולשפט זאת זה פעם אחת ולתמיד גם עבור מומחי הקריפטו וגם עבור אלו שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום.
מהו NFT?
NFT הוא אסימון שאינו ניתן לשינוי (non-fungible token), והוא הינו נכס/יישום דיגיטלי השייך לטכנולוגיית הבלוקצ'יין. אסימון ה-NFT כולל נכסים כגון יצירות אמנות, מוזיקה או אווטרים ייחודיים (שלעיתים נחשבים לפריטי אספנות!), והאסימון הייחודי הזה מהווה את ההוכחה לבעלות על הנכסים יקרי הערך הללו. אממה, למרות שזה לא ממש פשוט להשיג פריט NFT, כדאי להבין לעומק את הליבה שלו ואת ההשפעות שלו לעתיד.
מהו הערך של NFT?
ובכן כדי להבין זאת, תחשבו על הדבר הבא: אם ניקח שטר יחיד של דולר אחד הוא יהיה שווה ערך לכל שטר דולר אחד באשר הוא, ולכן ניתן להחליפו. לעומת זאת, אם ניקח נכס ייחודי, לא ניתן להחליף אותו באותו נכס ייחודי, מהסיבה שלא קיים נכס זהה, ובדיוק על כך מבוסס הערך של אסימון ה-NFT. כלומר? האסימון הזה "שאינו ניתן לשינוי" מייצג בעלות על נכס שלא ניתן להחלפה, וזה מתועד באופן דיגיטלי.
כלומר, כדי לרכוש את אותו נכס ייחודי, נעשית העברת בעלות על האסימון באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין, הסוללת "שביל" דיגיטלי בין המוכר לקונה, ואותו שביל מאמת את העסקה ומקודד את הזכויות על האסימון (ועל הנכס!) של הבעלים החדש. דוגמא נוספת שתעזור לכם להבין היא כאשר אדם רוצה להשקיע או לרכוש פריט אומנות היסטורי יקר ערך. למרות שניתן למצוא לא מעט זיופים וחיקויים, הערך שלהם הוא אינו זהה או דומה ליצירה המקורית, ולכן בעת רכישה יש להראות לקונה תעודות ומסמכים שמאמתים שאכן מדובר ביצירה שצוירה על ידי האמן, ואסימון ה-NFT הוא האקווילנט הדיגיטלי לאותו תהליך אימות ובעלות.
כיצד פועל התהליך של NFT?
אסימוני ה-NFT משווקים באמצעות פלטפורמות מסחר מקוונות, ומשקיעים יכולים לעיין במבחר נכסים "שלא ניתנים להחלפה" לפני שהם בוחרים את הנכס שבו הם מעוניינים להשקיע. יחד עם זאת, כדי לרכוש את הנכס הדיגיטלי, על המשקיע להיות בעלים של מטבע קריפטוגרפי וליצור חשבון בשוק ה-NFT המחובר לארנק המטבעות. בימינו אסימוני ה-NFT הנפוצים ביותר של blockchain הם אסימוני Ethereum ERC-20 והם משתמשים בו כדי להוציא חוזה חכם על blockchain Ethereum.
כמו כן ניתן לרכוש אסימונים גם עם מטבעות קריפטוגרפים Polygon ו-Polkadot. בנוסף, שיטת ה-NFT הפכה למאוד מבוקשת בקרב אמנים וסלבריטאים אשר יוצרים לעצמם "ספרייה" של נכסים אישיים שלהם שעלולים להימכר בעבור אלפים ואף במיליוני דולרים, תלוי במעמד האומן/סלב.
מה ההבדל בין מטבעות NFT למטבעות קריפטו?
מטבעות הקריפטו הן שונות ממטבעות ה-NFT. כיצד? ובכן, למרות שהמטבעות הקריפטוגרפים משתמשים באותה טכנולוגיית בלוקצ'יין, הנכס והשווי שלהם מוגדר באופן שונה, ובעוד שניתן לסחור או להחליף מטבע קריפטוגרפי במטבע קריטוגרפי אחר בעל אותו שווי, לא ניתן לעשות זאת עם מטבעות NFT. למעשה, לכל מטבע NFT יש קוד זיהוי ייחודי ומטא נתונים שמבדילים אותו מאחד לאחר. לכן, עם מטבעות הקריפטו ניתן לסחור בביטקוין (כיוון שהם שווים!) ועם מטבעות NFT אין זה אפשרי.
אז האם כדאי להשקיע בנכסים של NFT?
בואו נגיד את זה ככה ,למרות שאם תמכרו את ה-NFT במחיר גבוה יותר ממה שקניתם אותם תוכלו להרוויח סכומים גבוהים, ולמרות שלמטבעות ה- NFT יש יתרונות רבים (ואחד מהם זה הגנה על זכויות יוצרים), בפועל, הסיכויים להפסיד כסף על השקעת NFT הם גבוהים ביותר ביחס לאפיקי השקעות מבוססים יותר. מעבר לכך, חשוב לזכור שמכיוון שעולם ה-NFT עדיין בחיתוליו, יתכנו בעתיד לא מעט תקלות, קשיים טכנולוגיים, ושינויים רגולטוריים בשיטת המסחר. במילים אחרות? שווה בהחלט לעקוב, אבל עם ההשקעה כדאי להמתין עוד קצת.