מה העיוות בתפישה של המתרחש בשוק המניות?
נפתח דבר ונגיד כי הרווחיות המאמירה של חברות הנפט והכרייה, על פי הדיווחים, מציירת תמונה טובה מהמציאות של רווחיהן, גם בהינתן השוואה אל המציאות של שאר המניות בשוק המניות. במילים אחרות, כלי ההערכה החביב שרבים מאיתנו מכירים מוול סטריט, "יחס המחיר לרווחים העתידיים", לא בדיוק עובד כשורה על מנת לפלוט נתונים מהימנים על המצב האמיתי, לפחות כפי שהתרגלו למדוד זאת בעבר.
במילים אחרות, אם אנחנו לא מחשיבים את תחום האנרגיה, ומסתכלים על העלייה הצפוי בחברות הנמצאות ב- S&P 500 השנה, נוכל לראות כי העלייה הצפויה עומדת על שיעור מעט יותר מאחוז אחד, במקום שמונה אחוזים אם כן נחשיב את החברות בתחום האנרגיה. כלומר, אם בודקים באמת מה המצב בשוק המניות, ניתן לראות תמונה אחרת מזו שנראתה כאשר השתמשו בכלי הישן של וולסטריט על מנת לבדוק מה קורה בשוק.
מה הדבר המצחיק בתחום האנרגיה של שוק המניות?
אחד הדברים המפתיעים לגבי הידיעה הזאת, היא שתחום האנרגיה מהווה רק 2.7 אחוזים מה-S&P – כלומר, תחום כה קטן, ועם זאת – השפעתו כל כך רבה. עד כדי כך רבה, שמי שלא מודד את זה כמו שצריך עלול להיתקל בתמונה אקסטרה חיובית לגבי מה שקורה בשוק המניות. זה אמנם לא כזה מפריע לי שמשקיע בכל האינדקס של S&P 500, בעודו משקיע בשוק ההון. כי האינדקס צומח ביחד. בין אם מדובר בשמונה אחוזים של צמיחה, או אחוז אחד של צמיחה – לא משנה איזה חברות משתייכות אליו. מי שמחזיק חתיכה באינדקס, שמכיל את כל 500 החברות רבות הערך הללו, זוכה לעלייה הגלובאלית שכל האינדקס חווה. אך מי שמשקיע במניות שאינן מתחום הנפט והכרייה, יעשה בשכל לבדוק מה באמת קורה בשוק המניות, ולא להתייחס למדד הכללי של ה-S&P 500.
מדוע תחום האנרגיה בשוק המניות כה קטן, והשפעתו כל כך גדולה?
ובכן, יש שיסבירו זאת כך. ראשית, מחירי הנפט עלו ודחפו את תחום האנרגיה לכדי שיעור של 4.8 אחוזים מהמדד, אם נסתכל על זה במונחי שווי. ובכך, אפשרו לתחום האנרגיה להשפיע יותר. סיבה אחרת, היא זו הנוגעת ספציפית להערכת שווי. במילים אחרות, ניתן לטעון, כי מניות נפט הן החלק הכי זול אם מסתכלים על יחס מחיר לרווח צפוי. כלומר, רווחים בתחום האנרגיה, מהווים, נכון לתקופה בה התופעה התגלתה – כבעלי נתח גדול בהרבה מהרווחים של S&P 500. למעשה, מדובר במידה של יותר מעשירית, גם ביחס למשקל הסקטור המצוין במדד.
האם חברות הנפט יהוו השקעה טובה למשקיעים בשוק המניות?
חדשות טובות למשקיעים בשוק ההון. אכן מדובר על "זול". אם תחום האנרגיה נסחר רק פי 8 ביחס לרווחים הצפויים ב-12 החודשים הבאים, אזי שמניות, בשוק המניות, של חברת הנפט מרתון (לדוגמה), נסחרות רק על פי 6 פי יחס לרווחים. מדובר על הערכות די משתלמות ומעניינות. בייחוד אם מייחסים שיעורים כאלה לחברות גוססות, לא לחברות שמציגות רווחים ברמות שיא.
מה זה בעצם אומר?
אם ניתן לזה קצת הקשר, נוכל להציג קצת מה קורה עם אמזון וטסלה בתקופה בה התופעה הזאת עלתה לתודעה הציבורית בישראל כדרך ערוצי התקשורת בארץ. בתקופה ההיא, אמזון נסחרה בשיעור של פי 80, בעוד טסלה נמכרה בשיעור של פי 56. מדובר בהערכות גבוהות, שמה שיכול להצדיק אותן הינו סיכויי צמיחה מפליאים.
ובכן, יש בכך היגיון – ניתן להניח שלא הרבה מייחסים לחברות נפט, "יותר מדי" שיעורי צמיחה בעשורים הבאים. לא רק בגלל שמחיר הנפט צפוי לרדת עם הזמן. מעבר לשימוש במקורות אנרגיה חלופיים, כך שנפט לא בהכרח יהיה משאב נצרך בהמשך – יש צפי שמחיריהם של חוזים עתידיים על נפט מסוג WTI, יירד עם הזמן עד להתייצבות על 57 דולר בשנת 2030. במילים אחרות, ניתן לראות איך המכפילים לא האמירו, לאור כך שאין צפי שמחירי הנפט ימשיכו להחזיק בשיאם.