למרות שהיינו שמחים לבשר לכם שהריביות עומדות לרדת (או לפחות יפסיקו לעלות), אנחנו לצערנו עדיין לא שם. יחד עם זאת, בעוד שעל פי חברי הפד, האינפלציה לא תחזור ליעד של 2% לפני השנים 2024-2025, הם כן צופים כי היא תמשיך במגמת הירידה שנרשמה בחודשיים האחרונים, ובסוף השנה הבאה היא תעמוד על 3.1%. כמו כן, למרות שהאינפלציה במגמת ירידה, היא עדיין גבוהה במונחים אבסולוטיים, והפד מודאג מכך שגידול השכר העומד בסביבות ה-6%, ימשיך לשמור על האינפלציה גבוהה בשירותים ובענפים השונים, וזאת למרות שעלויות הדיור והסחורות צפויות להיות מאופקות יותר ב-2023. סיכון נוסף ממנו חוששים בפד, זה אירועים בלתי צפויים שעלולים להוביל לעליית האינפלציה בשנית, כגון מלחמת אוקראינה שהחלה בשנת 2022 והביאה לשיבוש דרמתי בשרשרת האספקה.
מהן התוכניות של הפד 2023?
נתחיל ונאמר כי העלאת הריבית האחרונה של הפד אומנם הייתה הגדולה ביותר (בחצי אחוז) במונחים היסטוריים, אך היא כן סימנה ירידה לעומת ארבע ההעלאות רצופות של שלושה רבעים. מה ניתן להסיק מכך? שהפד מאט את קצב העלאות הריבית שלו השנה שנועדו לצמצם את האינפלציה הגבוהה, וזאת יאפשר לבנק המרכזי להעריך טוב יותר את ההשלכות הנרחבות של המהלכים האגרסיביים עד כה, (ובעיקר האם הם עומדים להטות את ארה"ב למיתון השנה כפי שהכלכלנים צופים!). אז בכמה הפד יעלה את הריבית ב-2023? על פי חברי מועצת המנהלים של הפדרל ריזרב ונשיאי הבנק הפדרלי, עליית הריבית הפדרלית תגיע בין 3.9% ל-4.9%. כמו כן, על פי סיכום שפורסם ביום רביעי (04/01/23) מפגישתם האחרונה של פקידי הפד מחודש דצמבר, נטען שלא יהיה נכון להוריד השנה את הריבית, ואף כי הם סבורים שהעלאות ריבית נוספות בחודשים הקרובים יהיו צעדים נכונים בהאטת האינפלציה.
מתי צפויה העלאה נוספת בריבית על פי הפד 2023?
כנראה שכבר ב-1 לפברואר תצא הודעה על עלייה נוספת, ובעוד שמשקיעי האג"ח צופים ריבית שיא של 4.94%, כלכלנים בגולדמן זאקס צופים שהפד יספק העלאות בשלוש הפגישות הבאות שלהם עם ריבית שיא של 5.25%, והגבוהה ביותר מאז 2007, לשאר ימות השנה. עם זאת, חשוב לציין כי נתוני האינפלציה הנכנסים עשויים להוריד או להעלות את התחזיות הללו. כמו כן, על רקע החששות הגוברים ממיתון, ומה שמסמן את היפוך עקומת התשואות התלול ביותר מאז שנות ה-80, התשואות על אג"ח ירדו ב-80 נקודות בסיס ל-10 שנים הקרובות, מתחת לאלה של אג"ח לשנתיים. ראוי לציון: לפי מחקר של הפד שנערך ב-2018, לכל מיתון ב-60 השנים האחרונות קדם היפוך עקומת התשואה.
מה יידרש כדי שהפד יחל בהורדת הריבית?
ובכן, עד היום המיתון היווה את הדחיפה הגדולה ביותר להורדת ריבית הקרנות הפדרליות ,וזה קרה גם לאחר מגפת הקורונה וגם לאחר המיתון הגדול ב-2008. מדוע? מכיוון שבמהלך מיתון קיימת האטה בצמיחה, והפד מעוניין ליצור פעולה הפוכה ולעורר את הכלכלה בחזרה. לשם כך, הפד מוריד את שיעור הקרנות הפדרליות ומפחית את הריביות על ההלוואות, מה שמוביל להגברת כוח הקנייה, ולהגדלת תזרימי המזומנים של כלל העסקים.
אז איך תיראה הכלכלה ב-2023?
בואו נגיד שלשאלה זו יש כמה תחזיות כאשר חלקן אופטימיות יותר וחלקן אופטימיות פחות. בפועל? אפשר לומר שגם הכלכלנים המנוסים ביותר הצליחו להתבלבל מהסיבה הפשוטה שהתחזית של הפד 2023 אינה תואמת את התחזיות שלהם. אך אם נענה על שאלה זו על פי הפד, אז התחזיות שלהן אומרות שהכלכלה תצמח רק ב-0.5% בשנה הבאה ושהאבטלה תעלה ל-4.6% עד סוף השנה הבאה (מ-3.7%). מדוע צמיחה קלה באבטלה יכולה להוביל לירידה באינפלציה? מכיוון שברגע שהכלכלה יציבה יותר והאבטלה קצת גבוהה יותר נוצר מצב של פחות כוח קנייה, פחות צורך בעובדים ובגיוס עובדים, וכל זאת מונע העלאות בשכר. כך או כך, דבר אחד בטוח, הדרך עוד ארוכה ומפותלת, הפד עדיין לא צועדים על קרקע יציבה, וכל שינוי בלתי צפוי (לרעה או לטובה) עלול לקחת את הכלכלה העולמית לשני מסלולים שונים לחלוטין. בהצלחה לכולם.