תגידו מה שתגידו, בשנתיים האחרונות לא היה משעמם. בין מגפת הקורונה שפרצה לחיינו בשנת 2020 (תרתי משמע!), לבין חוסר יציבות ממשלתית, אינפלציה, ומלחמות בעולם שלא ממש קשורות אלינו (לשם שינוי!) אך משפיעות על הכלכלה העולמית ועלינו אישית, ההתייקרות בארץ לא יודעת גבולות. זה מתבטא במחירי מוצרי המזון, מוצרי ניקיון, עלויות החשמל, ואפילו בעלויות של הנופש בארץ. וכך, מבלי שחשבנו או ציפינו, גילינו שבהווה, נופש בארץ עולה יותר מנופש באירופה. אך איך הגענו למצב הזה והאם עלינו ליישר קו עם מחירי המלונות החדשים או לקפוץ על דיל לברלין? הגיע הזמן לדבר על "הפיל בחדר".
אז מדוע מחירי הנופש עלו?
ובכן, רגע לפני שאנו צועקים, כועסים, ומתחילים להתלונן (ובצדק רב!), בואו נבין קודם מה הוביל להתייקרות.
מגפת הקורונה – כפי שוודאי אתם זוכרים, בתקופת הקורונה עסקים רבים היו סגורים וביניהם גם המלונות הצימרים, ואתרי הנופש השונים. בעקבות זאת, תעשיית המלונאות בארץ ובעולם חטפה זעזוע לא פשוט, והפסידה הון, כאשר כבר בשנת 2020 מלונות רבים נאלצו לפטר את עובדיהם ולסגור את שעריהם. כמו כן, בתהליך שעברנו מאז ועד היום, נאלצנו להתמודד עם וריאנטים נוספים, מאבקים שנויים במחלוקת על חיסונים, ואכיפה ארצית העוסקת בכללים ותקנות בריאות כגון חיטוי, בדיקות קורונה, מגבלות קהל, דיווח על מאומתים ועוד.
כל זאת, עלה למלונות כספים רבים שגם ככה הגיעו אחרי הפסדים שהצטברו עם הזמן. בנוסף, חשוב לזכור שגם תעשיית התיירות התרסקה, ובעיקר בישראל שסגרה את השמיים ואת ענף התעופה כמעט לאורך כל תקופת הקורונה, מה שגם הוביל להפסדים עצומים בקרב כל הענפים, מהתיירות ועד המלונאות. ולכן, כיום, בעוד שתחום התיירות והנופש חזרו לפעול כרגיל, לאחר שנתיים של חוסר יציבות והפסדים פיננסים קשים, הם העלו את המחירים בעשרות אחוזים מאשר בשנת 2019.
המלחמה באוקראינה – בעוד שכולנו שמחים שלפחות לעת עתה מגפת הקורונה "מאחורינו", העולם שלנו ממשיך לפעול ולהציב אותנו מול אתגרים חדשים, וב-24 לפברואר השנה פרצה מלחמה בין אוקראינה לרוסיה, שגם היא הביאה להתייקרויות נוספות. הכיצד? ובכן, מעבר לכך שהמלחמה באוקראינה גרמה לזעזוע מסוים בבורסות העולמיות, היא גם גרמה לצמיחה בעלויות של סחורות, ועל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל יותר מ-37% מענפי התעשייה, הבינוי, והמלונאות דיווחו על התייקרות המחירים של חומרי הגלם שבהם הם משתמשים במידה רבה. ולכן, זהו פקטור נוסף בהתייקרות מחירי הנופש והמלונות.
ועדיין, מדוע נופש באירופה עולה פחות מבארץ?
זוהי כנראה הסוגייה העיקרית ושאלת השאלות שכולנו תוהים לגביה. הרי בסופו של יום, גם באירופה סבלו מקורונה, וגם אירופה סובלת מעלייה במחירים בעקבות המלחמה באוקראינה. אממה, התשובה לכך מורכבת משני פקטורים מרכזיים:
- ההתנהלות האירופאית אל מול מגפת הקורונה הייתה שונה מבארץ – בעוד שבישראל השמיים היו סגורים ופתיחת עסקים ומלונות נאסרה, באירופה ועסקים רבים המשיכו לפעול תחת תנאים ומגבלות שונות. בנוסף, צריך לזכור שבעוד שאנו מנענו כניסה של תיירות נכנסת, אירופה נהגה יותר בגמישות, והגבולות לבעלי דרכון אירופאי היו פתוחים לרווחה. לא פחות חשוב, מלונות ועסקים רבים באירופה (תלוי מדינה!!) קיבלו תמיכה כלכלית מאסיבית שסייעה להתמודד עם ההפסדים. אומנם גם בארץ עסקים רבים קיבלו תמיכה כלכלית, אך הרבה בעלי עסקים טענו שהתמיכה שהממשלה הציעה אינה הייתה מספיקה.
- נקודת פתיחה – מאז ומתמיד אירופה נחשבה לזולה יותר מאשר בארץ והיה ניתן לראות זאת בעלויות המזון, התחבורה, הביגוד, ובמוצרי ההיגיינה והיופי, וזאת כיוון שאירופה פועלת תחת תקנים אירופאיים. ולכן, בעוד שגם אצלם חלה התייקרות, כיוון שהמחירים שלהם היו נמוכים מאוד ביחס אלינו, ובארץ המחירים לא היו נמוכים מלכתחילה, עדיין יותר זול עבורנו לצאת לנופש באירופה מאשר בארץ, וזאת על אף שמחירי הטיסות התייקרו משמעותית, וכבר לא קיימות טיסות Low-Cost.
אז מה עליכם לעשות כדי לצאת לנופש?
לעניות דעתנו, בשלב זה מומלץ לטוס לנופש באירופה. נכון, לתעשייה המקומית יש חשיבות עצומה ועלינו כאזרחי ישראל לחזק את השוק המקומי, אך בנינו? התמורה שתקבלו תמורת כספכם תהיה גבוהה יותר באירופה, בעוד שבארץ גם תתאכזבו, גם תוציאו הון, וגם לא תהנו מהנופש. שמחנו לעזור.