במדינה שבשבוע אחד יש יותר "אירועים" מאשר בשנתיים בשוויץ (ועוד פרגנו!) קצת קשה לעקוב, ואף בואו נודה שמי שמעז לא להתעדכן לאורך היום לא פעם מרגיש כאילו הוא בכלל נמצא "בשבוע שעבר". ועדיין, if we like it or not, זאת ישראל של שנת 2023 ואנחנו נעמוד לצידה גם בעת הזו. אממה, בעוד שהתנודות בישראל משפיעות על שוק הנדל"ן המקומי, לא ניתן להתעלם מההשפעה העמוקה שיש להן על ערים מעורבות, ובפרט על העיר לוד, שהינה עיר מעורבת הממוקמת במרכז הארץ. אז כיצד מושפע הנדל"ן בלוד, מה אפשר לצפות
לוד: העיר והנדל"ן
לוד שמספר תושביה עומד על כ-86 אלף תושבים (כאשר שליש מהם הם ערבים) היא עיר בעלת דירוג סוציו-אקונומי יחסית נמוך (4 מתוך 10), ולמרות שהמיקום שלה הוא אידאלי ואכן טמון בה הרבה פוטנציאל, הדרך למימוש הפוטנציאל הזה היא ארוכה ובעיקר תלויה בהרבה אלמנטים שונים מכלכליים עד ביטחוניים. ובכל זאת, נראה כי העיר המעורבת היא בין הערים המובילות שמדובר באישורי מיזמי פינוי בנוי.
לכאורה, מדובר בנתון המעודד, אבל בפועל קיים עיכוב משמעותי בהוצאת המיזמים הללו לפועל, ואף למרות שנחתמו לעיר לוד הסכמי גג (הסכם שנערך בין מדינת ישראל, רשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון לבין רשויות מקומיות, על מנת להגדיל את היצע הדירות!), שכללו הקמה של כ-27 אלף יחידות דיור, לא ניתן כרגע לומר בבירור האם יהיה ניתן להוציאן לפועל בעתיד.
בנוסף, לאחר מבצע "שומר החומות" במאי 2021 , לוד ספגה פגיעה קשה במוניטין שלה. אירועי האלימות הקשים שכללו ירי, יידוי אבנים ובקבוקי תבערה, השחתה והצתה, ופגיעה במוסדות הציבוריים, שמה את לוד "בקו האש" של דעת הקהל, ועד היום העיר עדיין מנסה לשקם את מעמדה, דבר שהוא אינו פשוט לביצוע, ובמיוחד לאור המצב הביטחוני הרעוע בהווה.
אז היכן עומד הנדל"ן בלוד?
לכאורה, מבחינה נדל"נית, קיימות תוכניות רבות לעיר לוד ועל פי דו"ח הרשות להתחדשות עירונית לשנת 2022 , לוד היא העיר השנייה בארץ שבה אושרו הכי הרבה יחידות דיור בפרויקטים של התחדשות עירונית מתחמית (פינוי בינוי) (כ־4,619 יח"ד חדשות לעומת 1,241 קיימות (יש לציין שהיו 15,347 יח"ד מוצעות לעומת 2,961 יח"ד קיימות!). יחד עם זאת, כשמדובר בהיתרי בנייה, בשנת 2022 ניתנו אך ורק 585 היתרים ולא התבצע שום קידום משמעותי בנושא של התחדשות עירונית (תמ"א 38).
כמו כן, בעוד שמחירה הממוצע של דירה בלוד עומד על כ- 1,689,116 ש"ח עדיין קיימת בעיה קשה בתשתיות של העיר. כלומר, מעבר לבניה של יחידות דיור חדשות, יש צורך ממשי בהחלפת מערכות המים, הביוב והניקוז, ובשיפור תשתיות החשמל, הכבישים, המבנים וכן הלאה. חשוב להבין, העיר לוד נמצאת במרחק 17 דקות מהעיר תל אביב, ולמרות שמדובר במיקום גיאוגרפי מושלם, לתדמית השלילית של העיר ולחוסר התחזוקה שלה יש השפעה ישירה על הנדל"ן בלוד, לרבות הביקוש והמחירים. מעבר לכך, קיימת הרבה בניה לא חוקית באזור דבר שגם מצליח להרחיק משקיעים ורוכשי דירות פוטנציאליים.
ההשפעה של הבחירות המוניציפליות
בתאריך ה-31 לאוקטובר עומדות להתקיים הבחירות המוניציפליות, וכמו בכל בחירות, המועמדים נוטים לפזר המון הבטחות שהם אינם בהכרח יכולים לקיים. לדוגמא, בעוד שלראש עיריית לוד, מר' יאיר רביבו שמכהן בתפקידו כבר משנת 2013 יש הרבה תוכניות לעיר עצמה והינו מאמין כי בעוד עשור לוד תהייה שונה מלוד של היום, המועמד מר' יורם מרציאנו טוען כי העיר כבר "נמצאת עשור שלם בקריסה". אז האם להחלפת ראש העיר תהייה השפעה על העיר ועל הנדל"ן בלוד? האם בכלל ניתן לשקם את העיר הן מבחינת תדמית והן מבחינת תשתיות? והאם לוד צפויה לממש את הפוטנציאל הטמון בה? רק הזמן יגיד. בינתיים, הנדל"ן בלוד נמצא בתנועה אך עדיין לא בנסיקה.