מט"ח מקומי: הדולר מתחזק

כאשר הדולר מתחזק, כולנו מרגישים את זה, ולצערנו, המתיחות הביטחונית מצליחה להכות בנו גם דרך שוק המט"ח המקומי המציג תנודתיות משמעותית.

(0)

הדולר ממשיך להתחזק מול המטבע המקומי, כאשר הוא נסחר בתחילה מעל 3.81 שקלים ולאחר מכן ירד ל-3.78 שקלים.המגמה העולה של הדולר מקבילה לתחזיות כלכליות פסימיות בארצות הברית, שם נראה שהאופציה להורדת ריבית פוחתת עם הזמן. בנק אוף אמריקה מעלה חשש כי ישנו סיכון ממשי שהפדרל ריזרב לא יבצע הורדה בריבית עד למרץ הקרוב. יותר מכך, תוצאות ההתחזקות המתמשכת של הדולר מזינות חששות כלכליים במשק המקומי: יבואנים מתמודדים עם עלויות גבוהות יותר וצרכנים נדרשים למצוא פתרונות חסכוניים נוספים להתמודדות עם מחירי השוק העולים. התנודות הללו משפיעות על כל תחומי הכלכלה, מהפקעת השקעות חדשות ועד לעליות מחירים בסיסיות בשוק המקומי. אבל מה איתנו אתם שואלים? בואו נרחיב.

 

כיצד משפיעה התחזקות הדולר על המט"ח המקומי?

ובכן, התחזקות הדולר מול השקל משפיעה במגוון דרכים על הכלכלה הישראלית. מדוע? כיוון שכאשר הדולר מתחזק, הערך היחסי של המטבע שלנו יורד, דבר שמביא להשלכות כלכליות משמעותיות. כיצד? ראשית, יבוא נהיה יקר יותר. מוצרים ושירותים שמיובאים מחו"ל ומחושבים בדולרים יעלו במחירם השקלי, מה שעלול מאוד להוביל לעלייה במחירי צרכנות ולפגיעה בכוח הקנייה של האזרח הישראלי ממוצע. למעשה, יהיה ניתן לראות זאת בבירור דרך עלויות גבוהות יותר לרכב, אלקטרוניקה, תרופות, ותחומים אחרים המושפעים ישירות משערי החליפין. בנוסף לכך, משקיעים זרים עשויי להירתע בשל חשש מהמשך ירידת ערך המטבע המקומי, וזה יכול להשפיע לרעה על הצמיחה הכלכלית ועל היציבות הכלכלית הכללית. חשוב לזכור שכבר לפני שנה שהחלו המחלוקות על הרפורמה המשפטית רבים הזהירו שמשקיעים זרים יעדיפו לא להשקיע בהייטק הישראלי, ובואו נגיד שהמלחמה בעזה, המתיחות הביטחונית מול איראן, והחשש להסלמה בצפון לא ממש מעודדים השקעות זרות. ואם זה לא מספיק, אז חברת דירוג האשראי הבינלאומיתS&P  הורידה את דירוג האשראי של ישראל.

 

אז מדוע נחלש השקל?

בראש ובראשונה? המלחמה. נכון, אומנם היחלשות השקל משופעת  ממספר גורמים כלכליים וביטחוניים, אך אין ספר שהמתיחות הביטחונית הגוברת (בכל החזיתות ובפרט מול איראן!) תורמת המון לאי-יציבות בשוק המט"ח. אך כיצד זה משפיע? ובכן החששות מחוסר יציבות ביטחונית מתבטאות היטב בתנודתיות יומית גבוהה ומעידות על חוסר הוודאות של השוק ובעיקר על פחד מהתפתחויות שליליות עתידיות. נקודה נוספת שתורמת להיחלשות השקל (ולא קשורה למלחמה!) היא התחזקות הדולר בקנה מידה עולמי, יחד עם הערכות שליליות לגבי סיכויי הורדת ריבית בעתיד הקרוב. למעשה, ג'רום פאוול, יו"ר הפד, אישר מחדש את התחזיות לפני יומיים, וציין שייקח זמן עד שהפד יוכל להתחיל בהורדת ריבית, כיוון שבארה"ב האינפלציה שתקועה על למעלה מ-3% כבר כמה חודשים. יחד עם זאת, יש לציין כי השילוב של התבטאויות של בכירים בפד יחד עם נתונים חדשים, גם מהווה פקטור משמעותי הגורם לתנודתיות גבוהה בתחזיות הקשורות לריבית. 

 

כיצד ירידה במט"ח המקומי משפיעה על אזרחי ישראל?

היחלשות השקל ביחס לדולר יכולה להשפיע על הצרכן הישראלי במספר דרכים. תחילה, כפי שציינו, מחיר הקנייה של מוצרים ושירותים שמיובאים מחו"ל בדולרים עולה, דבר שיכול להוביל לעליות מחירים בכל מה שמיובא, החל ממוצרי חשמל ועד למזון ובגדים, וכל זאת כאשר יוקר המחייה בישראל הוא גם ככה בין הגבוהים בעולם. בנוסף, ירידה במט"ח המקומי משפיעה על נסיעות לחו"ל, והופכת אותן ליקרות יותר לישראלים כי עלויות השהות, הקניות והשירותים בחו"ל יעלו בשקלים, כאשר צריך לזכור שמחירי הטיסות גם ככה כרגע בשחקים כיוון שחברות תעופה רבות בוחרות שלא לטוס לארץ בעקבות המלחמה.  כמו כן, לירידה במט"ח יש השפעה על תשואות והשקעות, וישראלים שיש להם השקעות בחו"ל או שוק המניות בארה"ב יכולים לראות שינוי בתשואות שלהם במונחי שקל, מכיוון שכל עלייה או ירידה בערך הדולר יכולה לשנות את הערך המוחזר בשקלים. לא פחות חשוב, היחלשות השקל עלולה להשפיע על המדיניות הכלכלית, והבנק המרכזי עשוי לנקוט בפעולות כדי להשפיע על שער החליפין, כולל שינוי בריביות, שיכול להשפיע גם על שוק המשכנתאות וההלוואות. בשורה תחתונה? היחלשות מתמשכת של השקל מול הדולר יכולה להוביל לשינויים דרמתיים בחיינו כאזרחי ישראל, לכן כל תנודתיות בשוק המט"ח דורשת תשומת לב מצד הממשלה והבנק המרכזי להשלכות האפשריות על הכלכלה והציבור. שנאמר לכם שאנחנו רגועים לגבי מי שידיו נמצאות על ההגה? פחות.

אולי יעניין אותך גם

ויזת זהב ביוון: היתרונות והאפשרויות להשקעה במדינה
חופש גדול: איך לנצל את חופשת הקיץ באופן מיטבי
כפר סבא מתרחבת: קרקעות למכירה במתחם צפון בן יהודה המתוכנן למגורים החל מ-169 אלף ש"ח.
סדרות בינג': הגיע הזמן לקחת פסק זמן מהחדשות
חזרה לבית ספר בזמן מלחמה: איך להתמודד ולהבטיח שגרה בטוחה לילדים

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו עדכונים לפני כולם

הטיפ היומי

צחוק, גם אם הוא לעתים מאולץ, משחרר חומרים המשפרים את מצב הרוח, גם חיוך קטן יכול לעשות נפלאות לתחושה הכללית ולהרגשה.

לילך נהרי

שתו מים – שתייה מרובה של מים מאטה תהליכים של הזדקנות העור, משפרת את פעילות מערכת העיכול ואפילו מסייעת לתחושת שובע.

המרכז הרפואי שמיר

אנשים אומרים שמוטיבציה לא מחזיקה הרבה זמן. גם מקלחת לא, לכן אנו ממליצים אותה על בסיס יומי

זיג זיגלר

מומלצים לצפייה

בתי המלון החדשים באילת

המקומות היפים ביותר לקמפינג ברחבי העולם

אתר הנופש הכי מומלץ בכרתים

הצצה לשווקים

כתבות פופולריות

השאירו פרטים >>

השאירו פרטים >>