האם המלחמה באוקראינה סללה הזדמנות לשוק ייצוא האנרגיה של ישראל?

המלחמה שבין רוסיה לאוקראינה שפרצה בפברואר 2022 הביאה לעלייה דרמטית במחירי החשמל והגז הטבעי ברחבי אירופה, ובעיקר גרמה לאיחוד האירופי לחפש אחר משווקי אנרגיה אחרים. האם ייצוא גז מישראל זה אפשרי, וחשוב מכך, האם זה משתלם?

(0)

כבר שנה עברה לה מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר 2022, ולמרות התחזיות הקודרות שהתריעו כי מדינות האיחוד האירופאי יישארו בלי גז בימי החורף הקרים (וכמו שאתם מבינים, אצלם חורף הוא חורף!), מרבית מדינות האיחוד צלחו את עונת החורף ללא שיבושים וללא מחסור באספקת חשמל וגז טבעי. אממה, בעוד שלהסתדר שנה אחת על ידי שימוש במאגרי הגז שמדינות כמו גרמניה ופולין הצליחו למלא ולחסוך בחודשים הראשונים של המלחמה לשעת חירום, אין ספק שהם לא יוכלו להמשיך כך שנה נוספת ללא מציאת תחליף לצינור הנורד סטרים שמוביל גז טבעי בין רוסיה לגרמניה, שבין רגע הפך ל"נשק" של פוטין כנגד מערב אירופה. 

 

אז מדוע בכל זאת היו מדינות מערב אירופאיות שהמשיכו לרכוש גז רוסי?

אז למרות הסיטואציה המורכבת עדיין חלק ממדינות אירופה המשיכו ברכישת גז רוסי לאורך השנה. מדוע?  מכיוון על פי מדיניות האיחוד האירופאי, מדינות המערב מחויבות להשתמש במקור האנרגיה הזמין והחסכוני ביותר, שהוא כמובן של הרוסים.  כך או כך, בעקבות המלחמה באוקראינה, האיחוד האירופאי הגיע למסקנה אחת ברורה והיא שעליהם לנטרל את התלות שלהם ברוסים ולמצוא משווקי אנרגיה אחרים, ויפה שעה אחת קודם.

 

פיתוח משק האנרגיה במזרח התיכון: האם ייצוא גז מישראל היא הזדמנות או נטל?

ובכן, בעקבות העובדה שהאיחוד האירופי החל לבחון את מדיניות ייבוא הגז של מחדש, ולאור העובדה שפוטין לא פעם איים שיסגור את צינור הגז אם מדינות המערב יסייעו ויביעו תמיכה באוקראינה, נוצרה ההזדמנות לפיתוח משק האנרגיה של המזרח התיכון ולייצוא גז לאירופה. אז האם ישראל יכולה לייצא גז? זה אומנם אפשרי אך זה דורש את שיתוף הפעולה של מדינות האזור לרבות טורקיה, קפריסין, ולבנון, וזה כרוך בלא מעט סיכונים כלכליים, ביטחוניים וסביבתיים. כמו כן חשוב לומר כי בפעמים שישראל ניסתה לקדם ייצוא גז ישירות לאירופה היא אינה צלחה וזאת מכיוון שבעבור כמות הגז היחסית קטנה שזמינה לייצוא, נדרש לבנות תשתיות ייצור במיליארדי דולרים כאשר יש לקחת בחשבון את המכשולים הסביבתיים ואת היחסים הלא יציבים עם המדינות השכנות, ומשקיעים רבים ראו זאת כסיכון גדול מידי.

 

הצורך ביציבות פוליטית לייצוא גז מישראל

אם נבחן את יכולת ייצוא הגז מישראל בפן הטכני, אז בעזרת טכנולוגיות מתקדמות ותקציבי ענק ייתכן שבעתיד זה יהיה ניתן לביצוע. יחד עם זאת, כדי להקים פרויקט תשתיות נרחב נדרשת יציבות פוליטית באזור המזרח התיכון, ואת האמת גם יציבות פוליטית פנימית. בפועל, משקיעים חיצוניים לא נוטים להשקיע במדינות בהן קיימת חוסר וודאות ורמת סיכון גבוהה למלחמה. אז אם נשים לרגע בצד את התועלת ששיתופי פעולה כלכליים עם מדינות שכנות (שכפי שאתם יודעים הן מדינות אויב) יכול להביא לנו, גם למשבר הפנימי שקיים כרגע בישראל יש השפעה עצומה על היכולת שלנו בייצוא גז, ובפרט בגיוס משקיעים.

אולי יעניין אותך גם

דירוג האשראי בישראל בצל המלחמה: איך המצב הביטחוני משפיע על הכלכלה
ויזת זהב ביוון: היתרונות והאפשרויות להשקעה במדינה
כפר סבא מתרחבת: קרקעות למכירה במתחם צפון בן יהודה המתוכנן למגורים החל מ-169 אלף ש"ח.
הערים הצומחות ביותר בארץ לשנת 2024: הזדמנויות מגורים והשקעה בערים מתפתחות
כושר בזמן מלחמה: שמירה על הבריאות והכושר גם בתנאים מאתגרים

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו עדכונים לפני כולם

הטיפ היומי

תאמינו שיש סיבה לכל דבר שקורה בעולם וקורה לנו. אם אנחנו מזמנים לנו שפע, השפע יגיע. אם אנחנו מזמנים רע, כנראה שהרע יגיע. ובקיצור – מחשבות חיוביות יעזרו במקרה הזה.

איש חכם

אנשים אומרים שמוטיבציה לא מחזיקה הרבה זמן. גם מקלחת לא, לכן אנו ממליצים אותה על בסיס יומי

זיג זיגלר

כוס יין אדום אחת ביום, ולא יותר, תספק לגוף אנזימים המפחיתים את הסיכוי להתקפי לב, סרטנים שונים ומאטים התפתחות אלצהיימר.

לשתות יין כל ערב

מומלצים לצפייה

היאכטות היקרות ביותר בעולם

אתר הנופש הכי מומלץ בכרתים

אוטו השנה של ישראל 2024

הצצה לשווקים

כתבות פופולריות

השאירו פרטים >>

השאירו פרטים >>