שדה קרב כלכלי: האינפלציה בטורקיה מגיעה לשיאה עם עליה לשיעור של כמעט 70%

עם שיעור האינפלציה בטורקיה שמזנק לכמעט 70%, הרמה הגבוהה ביותר מאז סוף שנת 2022, המדינה סובלת ממשבר כלכלי חמור והציבור והמשק נאבקים להתמודד עם המחירים המטפסים וההשלכות הכלכליות הקשות. האם גם אנחנו צריכים לחשוש?

(0)

בעולם שבו המספרים בדרך כלל מציגים עובדות קרות וחד משמעיות, האינפלציה מהווה ענן כבד של אי-ודאות, המרחף בשמיים הכלכליים של מדינות רבות. למעשה, בשנים האחרונות בשנים האחרונות, האינפלציה הפכה לאחד האתגרים המרכזיים של כלכלות המערב, כשהיא משפיעה עמוקות על הכלכלה הגלובלית, לרבות במדינת ישראל. השפעותיה נרגשות בכל רחבי העולם, מהזנקה במחירי הנדל"ן ועד לעלייה בעלות יוקר המחייה שמורגשת בכל תיק קניות (נשמע מוכר?). כמו כן, בעוד שהאינפלציה מתחילה כזעזוע קל במחירי מוצרים ספציפיים, היא מהר מאוד הופכת לגל תוקפני שמסוגל לזעזע אפילו את המשקים היציבים ביותר (לדוגמא, בארה"ב לאחר התפרצות מגפת הקורונה), וגורמת לעליות בריבית, פערים חברתיים, ובעיקר לאי יציבות, וחוסר אמון במוסדות הכלכליים והממשלתיים. עם זאת, האינפלציה אינה גורל נטוי,  ועל ידי יישום מדיניות חכמה ומתואמת, שמשלבת השקעות בתשתיות, תמיכה בשכבות החלשות וניהול מוקפד של המדיניות המוניטרית, ניתן להביא ליציבות ולצמצום האינפלציה. אז מדוע בטורקיה האינפלציה רק עולה והאם הישראלים צריכים להיות מודאגים? בואו נתעמק.

 

האינפלציה בטורקיה

האינפלציה השנתית בטורקיה עלתה ל-68.5% לחודש מרץ, עלייה לעומת קריאת האינפלציה של 67.1% בפברואר, על פי דו"ח מכון הסטטיסטיקה הטורקי שפורסם ביום רביעי. העלייה החודשית במחירי הצרכנים הסתכמה ב-3.16%, בהובלת חינוך, תקשורת ומלונות, מסעדות ובתי קפה, שרשמו עליות חודשיות של 13%, 5.6% ו-3.9%, בהתאמה. על בסיס שנתי, תחום החינוך שוב ראה את האינפלציה הגבוהה ביותר בעלויות עם 104% מדי שנה, ולאחריו מלונות, מסעדות ובתי קפה עם 95% ובריאות עם 80%. טורקיה השיקה מאמץ מרוכז להתמודד עם האינפלציה הגואה באמצעות העלאות ריבית, ולאחרונה העלתה את הריבית המרכזית של המדינה מ-45% ל-50% בסוף מרץ.

 

אז מדוע האינפלציה בטורקיה בעליה?

ובכן, רוב עליית האינפלציה בטורקיה בחודשים האחרונים נובעת מהעלאת שכר המינימום המשמעותית שהממשלה הטורקית קבעה לשנת 2024. שכר המינימום לשנה עלה ל-17,002 לירות טורקיות (כ-530 דולר) לחודש בינואר, זינוק של 100% לעומת אותה תקופה בשנה שעברה. עם זאת, נתוני האינפלציה לחודש מרץ מייצגים את העלייה החודשית הקטנה ביותר שחוותה טורקיה בשלושה החודשים האחרונים, דבר המרמז על כך שהשפעת העלייה הגדולה בשכר המינימום בינואר כבר כמעט חלפה (אך עדיין רחוקה מלהיות עקבית עד ירידה לשיעור אינפלציה חד-ספרתי!).  על פי תחזיות של אנליסטים, צפוי שיעור האינפלציה השנתית בטורקיה לרדת ל-43.5% עד לסוף השנה, בעקבות המדיניות המוניטרית הנוקשה שהוביל הבנק המרכזי, כאשר צריך לציין כי בנק טורקיה המרכזי כבר ביצע שמונה העלאות ריבית רצופות מיוני 2023 עד ינואר 2024, בסך הכול 3,650 נקודות בסיס. כמו כן, הבנק המרכזי הטורקי מעריך כי האינפלציה תעלה החודש לשיעור של 73%-75%, ולאחר מכן תחל לרדת עד שתגיע ל-36% עד סוף השנה. 

 

קשרי המסחר של טורקיה עם ישראל

קשרי המסחר בין ישראל לטורקיה התפתחו במהלך השנים והם כוללים שיתוף פעולה בתחומים רבים. היקף המסחר הדו-צדדי עומד על מיליארדי דולרים בשנה, כאשר ישראל מייצאת לטורקיה מוצרים כגון מכונות, ציוד כימי וחקלאי, ומייבאת מטורקיה טקסטיל, חומרי בנייה כמו מלט, זכוכית וברזל לענף הבנייה, צינורות פלסטיק ומוצרי איטום לתעשיית הבנייה .עם זאת, בעשור האחרון, מתיחויות פוליטיות משמעותיות השפיעו על היחסים הכלכליים בין טורקיה לישראל, ובשבוע שעבר, היחסים הגיעו לנקודת שבירה כאשר טורקיה הודיעה על עצירת כל הייצוא והיבוא מישראל עקב המשבר ההומניטרי בעזה. יותר מכך, שר המסחר הטורקי, עומר בולאט, הסביר כי ההקפאה תימשך עד להשגת הפסקת אש קבועה ברצועה ולהעברת סיוע הומניטרי ללא תנאי, ואף ציין כי זהו חוסר הנכונות של ישראל להתפשר הדרדרות המצב בעזה. חשוב לציין כי המסחר בין טורקיה לישראל תרם לצמיחת המסחר בשתי המדינות, עם נפח מסחר בשווי 6.8 מיליארד דולר ב-2023. 

 

אז האם גם בישראל האינפלציה מתחילה להתעורר?

אם נתחיל דווקא מהחדשות המעודדת, אז נציין שבישראל המצב עוד רחוק מאוד מרמת האינפלציה בטורקיה. עם זאת, אין ספק שגם כאן המצב לא מזהיר, ובמיוחד עבורנו, האזרחים.  לצערנו, כפי שאולי ידוע לכם, גל התייקרויות כבר התחיל, החל ממחירי החלב ועד לדלק, וגם העלייה בשערי המט"ח כבר משפיעה על יוקר המחיה על ידי ייקור של חומרי גלם ומוצרים מיובאים לארץ. בנוסף לכך, בחודשים הקרובים צפויות עליות מחירים נוספות של המים והחשמל, כאשר ממשלת ישראל שוקלת לאשר העלאה נוספת של מיסי הארנונה, ומשרד האוצר מתכוון להקדים את העלייה במע"מ, שאמורה להתבצע בעוד שמונה חודשים, דבר שיגביר את הוצאות המזון (אשר גם ככה הן מופקעות!). בשורה תחתונה? העליות במחירים עלולות לגרום לעלייה נוספת באינפלציה בחודשים הבאים ולהפחית את הסיכויים שבנק ישראל יוריד את הריבית.  כמו כן, על פי הערכות של כלכלנים בבנקים ובתי השקעות, הגל הנוכחי של התייקרויות צפוי להוביל לעלייה במדד המחירים לצרכן בחודשי מאי ויוני, בשיעור של 0.5%-0.7% בכל חודש. אז האם גם הישראלים צריכים להיות מודאגים? התשובה היא כן.

אולי יעניין אותך גם

חופש גדול: איך לנצל את חופשת הקיץ באופן מיטבי
חזרה לבית ספר בזמן מלחמה: איך להתמודד ולהבטיח שגרה בטוחה לילדים
מדינה במלחמה: מה צפוי לשוק הדיור בישראל?
כפר סבא מתרחבת: קרקעות למכירה במתחם צפון בן יהודה המתוכנן למגורים החל מ-169 אלף ש"ח.
סדרות בינג': הגיע הזמן לקחת פסק זמן מהחדשות

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו עדכונים לפני כולם

הטיפ היומי

הליכה יומית קצרה משפרת את יכולות המוח בגיל מבוגר ועוצרת ירידה בזיכרון. אנשים מבוגרים המקפידים ללכת כל יום מראים יכולות קוגניטיביות משופרות ויכולת קבלת החלטות טובה.

ללכת ברגל

הדבר היחיד שהוא יותר גרוע מלהתחיל ולהיכשל, הוא לא להתחיל בכלל

סת' גודין

החולשה הגדולה ביותר שלנו היא הותרנות, הדרך הבטוחה ביותר להצליח היא תמיד להמשיך ולנסות פעם אחת נוספת

תומס אלווס אדיסון

מומלצים לצפייה

היאכטות היקרות ביותר בעולם

בתי המלון החדשים באילת

קרוזים בעולם: 5 יעדי קרוזים שאתם חייבים להכיר

הצצה לשווקים

כתבות פופולריות

השאירו פרטים >>

השאירו פרטים >>