םבברותההביטוח לרכב: בין מגפת הקורונה שפרצה לעולמנו בשנת 2020, המלחמה באוקראינה, והאינפלציה שאנו חווים בהווה, נראה כי לאן שאנו לא מביטים יש זינוק במחירים. ועדיין, בעוד שיש מקומות שבהם אנו יכולים לחסוך או לבצע ויתורים, כשמדובר בביטוח ואחזקת הרכב מצאנו עצמנו קלועים בין הפטיש לסדן. למעשה, בשנה האחרונה חלה התייקרות כמעט בכל הענפים והקשיים הכלכליים רק ממשיכים להיערם עלינו. אך מדוע חלה התייקרות באחזקת הרכב? במה זה מתבטא? והאם אי שם באופק הקרוב נראה מתישהו ירידה? בואו ננסה להבין.
אז מהו בכלל הקשר בין מחירי הביטוח הרכב לאחזקתו?
נכון ל-2022, בשנה האחרונה חלה התייקרות של 12% במחירי הביטוח לרכב, ולבינתיים לא נראה שזה עומד להסתכם בכך. הסיבה לכך היא פשוטה, כיוון שענף הביטוח הצהיר על הפסדים כספיים של מאות מיליוני שקלים ברבעון הראשון של השנה, הם נאלצו לעלות את מחירי הביטוח. ועדיין, מה הקשר לעלויות אחזקת הרכב? ובכן, כפי שציינו, השנתיים האחרונות הובילו להתייקרות שיא בענפים השונים, ואף למחסור בסחורות שנובע גם מביקוש עצום וגם מכשלים בשרשרת האספקה (נפרט על כך בהמשך!). בעקבות זאת, גם חלה התייקרות במחירי הדלק, וגם נוצר מחסר בחלקי חילוף של רכבים (בין היתר), והתוצאה? עלייה חדה במחירי הביטוח ואחזקת הרכב.
מהם הגורמים לעלייה במחירי אחזקת הרכב?
- האטה באספקת חלקי חילוף – בעקבות המלחמה באוקראינה חלה עלייה בעלויות הייבוא של חלקי חילוף של רכבים. לעומת זאת, הקושי לייבא את הכמות הנדרשת של חלקי החילוף לא עצרה את הביקוש אליהם, וכתוצאה מכך, המוסכים גובים יותר כסף, וחברות הביטוח שנאלצות לשלם דמי השתתפות או כיסוי גבוהים יותר, העלו גם הם את המחירים.
- עלות הדלק – עלייה במחירי הדלק חלה בכל העולם ולא רק בארץ וזאת מכיוון מחירי הנפט מטפסים גם הם, והמלחמה הממושכת שבין רוסיה ואוקראינה משפיעה על מחירי האנרגיה. כמו כן צריך לזכור שאנשים ממשיכים לנסוע ולצרוך דלק, ובישראל לא רק שקיים ביקוש מתמיד, אלא הפקקים האינסופיים גורמים לעלייה בצריכת הדלק. במילים אחרות? אחזקת רכב נהייתה יקרה מתמיד, ואם עלות האחזקה שלו עולה, אז גם עלות הביטוח עולה.
- תאונות דרכים ועלייה במספר התביעות – בישראל קיימת בעיה בכבישים. בין אם זה קשור לאכיפה, חוסר סבלנות, חוסר ריכוז, או תשתית הכבישים, דבר אחד בטוח, יש כאן הרבה תאונות דרכים. בעקבות זאת החברות מוצאות את עצמן מתמודדות עם עלייה חדה של תביעות ביטוח הרכב ותשלומים גבוהים יותר על טיפולי רכב וכיסוי נזקים. בסופו של יום מדובר פה באפקט הדומינו כאשר חלקי החילוף עלו, אחזקת הרכב עלתה, התאונות והנזקים ממשיכים באופן שגרתי, וביטוח נאלץ לשלם יותר סכומים גבוהים יותר מבעבר, וזאת עוד לפני שבוחנים את סוג הרכב, העלות שלו, הדגם, וחברת היצרן.
- גניבת רכבים – מצער לומר זאת, אך כיוון שקיים מחסור בחלקי חילוף של רכבים, חלה עלייה במספר גניבות הרכב. רק לשם השוואה, קיים גידול של 155% בניסיונות גניבת רכב ביחס לשנה שעברה, ולמרות שגניבת רכבים היא אינה תופעה זרה לחברות, כיום חברות הביטוח נאלצות לשלם הרבה יותר ללקוחות שלהם במקרה של גניבת רכב (כמעט 20,000 ש"ח יותר ביחס לשנה שעברה).
אז כיצד ניתן לחסוך עלויות בביטוח הרכב?
ובכן, לצערנו, לא קיימת נוסחת פלא שתסייע לכם לחסוך בעלויות ביטוח הרכב (או אחזקת הרכב), מה שכן ניתן לעשות זה להפחית במספר הנסיעות ולהתחיל להשתמש בתחבורה ציבורית. מדוע? מכיוון שאם תשתמשו ברכב שלכם פחות, באופן טבעי תהיו פחות חשופים לתאונות, וגם תצמצמו בהוצאות הדלק. בנוסף, מאוד כדאי ומומלץ להתקין ברכב מערכת מיגון כדי להקטין את הסיכויים לגניבת הרכב שלכם. עצה נוספת ואחרונה? אם הנכם שוקלים לרכוש רכב חדש, תמנעו מרכבי יוקרה שעלות הביטוח והאחזקה שלהם גבוהה יותר באופן משמעותי.