"חרם המשכנתאות": מה קורה לשוק הנדל"ן בסין?

"חרם המשכנתאות" הסיני ממשיך להתפשט כמו אש בשדה קוצים ועוד אזרחים מצטרפים למאבק. אז חשבתם שרק פה יש בעיות בשוק הנדל"ן? תחשבו שוב

(0)

"חרם המשכנתאות" בסין ממשיך להתפתח, ולמרות שאנחנו לא שמחים לאיד, אפשר להודות שיש קצת נחמה בעובדה שגם במקומות אחרים בעולם לא הכול דבש, לא כך? אז למי שאינו יודע או שמע, בעת זו מתחוללת מחאה ברפובליקה העממית של סין כתגובה לעיכוב ופיתוח נכסים של חברת China Evergrande, חברת פיתוח הנכסים השנייה בגודלה בסין וחברות בנייה נוספות שעצרו את הבנייה בעקבות חוסר ממון.

אז מה בעצם קורה שם ומדוע? ובכן, כיוון שחלק גדול מהצמיחה של תחום הנדל"ן בסין נשען על יזמים שלקחו על עצמם חובות, מחירי הדירות זינקו, ומשפחות רבות נכנסו גם הן לחובות כדי לרכוש בית. יחד עם זאת, ניתן לומר ש"חרם המשכנתאות" אינו לחלוטין מבוסס על אי היכולת לשלם את תשלומי המשכנתא הגבוהים, אלא יותר על העובדה שחברות הבנייה עצרו את העבודות על הנכסים שנרכשו, ורוכשי הדירות לא מוכנים לשלם משכנתא על דירות שאינן בתהליך בנייה ואינן עומדות להימסר להם בעתיד הקרוב. בסך הכול לגיטימי.

 

מחאה בסין: ברוכה הבאה למסיבה

בעוד שבישראל מחאות כבר הפכו לחלק אינטגרטיבי בחיינו, בסין זה ממש לא דבר מקובל (בלשון המעטה!).  למעשה, "חרם המשכנתאות" בסין זה סממן בולט וראשוני לאי ציות במדינה שהליבה שלה היא צייתנות, ומוחים רבים כבר סיפרו שהם קיבלו איומים מהמשטרה. כמו כן, בעזרתן של הרשתות החברתיות הסיניות, בעלי הנכסים ומובילי המחאה הצליחו "לתדלק" את המאבק באופן משמעותי, מה שהוביל את הבנקים להציע להם הקפאה של תשלומי המשכנתא לחצי שנה, כאשר במקביל הממשלה תמשיך ולפעול למציאת פתרון.

בפועל, למרות שהממשלה הסינית אינה נחשבת לסלחנית, סבלנית, או סובלנית כלפי  "מרדנות" היא כן הבינה שיש לטפל במשבר הדיור הנוכחי במהרה, ואף הקציבה עשרות מיליארדי דולרים לחברות הבנייה שעצרו את הפרויקטים שלהם בעקבות חובות. יחד עם זאת, על פי מר' טאנג שנגבו, אנליסט בנקאות בהונג קונג בנומורה אמר כי להשלכות המשפטיות של מחדל משכנתאות כנראה יהיה מחיר חברתי עבור רוכשי הדירות המוחים. במילים אחרות? צודקים או לא צודקים, ממשלת סין לא תסלח ולא תשכח.

 

הצעדים של ממשלת סין

ממשלת סין נוקטת בכמה צעדים היקפיים. ראשית, כדי למנוע בעתיד תרחישים דומים, משרד השיכון הממשלתי בסין הקים מדיניות חדשה המכונה "שלושה קווים אדומים" הקובעת מגבלות על סכומי ההלוואות שיזמים יכולים ללוות ממשקיעים בינלאומיים ומהבנקים. המטרה של מדיניות זו היא למנוע מיזמים לקחת הלוואות גבוהות מידי (אשר אינם יכולים להחזיר), וכניסתם לחובות, בדיוק כפי שקרה במקרה זה. לגבי "חרם המשכנתאות", ממשלת סין מנסה להקטין את המחאה על ידי מחיקת סרטונים של הפגנות והפצת תכנים ברשתות החברתיות הסיניות. חשוב לזכור, הצנזורה ברפובליקה העממית של סין היא דבר נפוץ, והם נחשבים לאחד ממשטרי הצנזורה המחמירים בעולם.

כמו כן, כדי לפתור את משבר החובות בקרב הקבלנים וכמובן כדי לעצור את המחאה, תוקם קרן הצלה של עד 44.3 מיליארד דולר במטרה לסייע ליזמים להשלים את הפרויקטים לא גמורים. חשוב להבין, הצורך של ממשלת סין לפתור את הסוגייה אינו טמון אך ורק בעצירת תשלומי המשכנתאות (בסך הכך מדובר בחלק מינורי מנכסי המלווים ואין באמת סיכון ממשי למגזר הבנקאי משוק ניירות הערך מגובי המשכנתאות למגורים), אלא מכיוון שהמחאה הזו "זורעת" רעיונות שאינם מקובלים בסין.

 

קריסת שוק הנדל"ן בסין: אפקט הדומינו

"חרם המשכנתאות" זו לא הבעיה המרכזית או העיקרית של ממשלת סין או של שוק הנדל"ן הסיני, אפילו לא קרוב. למעשה, היא אפילו לא הבעיה אלא רק אחת מההשלכות הרבות של משבר החובות. מדובר באפקט הדומינו שפשוט ממשיך ליצור עוד ועוד בעיות. לדוגמא, כיוון שחברת הנכסים הסינית המובילה אוורגרנדה לא הצליחה לעמוד בתשלומי הריבית למשקיעים בינלאומיים (שהתחייבויותיה עולות על 300 מיליארד דולר!!!),

חברת Fitch שהינה אחת מסוכנויות דירוג האשראי הגדולות הכריזה עלייה כמחדל וכחברה עם סיכון פיננסי גבוה, מה שהוביל לכך שמשקיעים זרים רבים לקחו ממנה צעד אחורה, ואף ייתכן וכבר לא יחזרו (וזאת למרות שיו"ר החברה, מר' יו קאן יאן, הבטיח כי עד סוף ספטמבר הבנייה בכלל הפרויקטים תחודש) והסינים חוששים שתופעה זו תחלחל לעוד ענפי השקעות. בנוסף, בניגוד לשאר העולם, בסין עדיין קיימות הגבלות קורונה נוקשות, מה שגורם למגבלות רבות ובעיקר למחסור בכוח אדם באתרי הבנייה. כך או כך, משבר הנדל"ן בסין ממשיך לגרום לנזקים ונדמה כי לעת עתה "כדור השלג" הזה רק ממשיך לגדול.

אולי יעניין אותך גם

מדינה במלחמה: מה צפוי לשוק הדיור בישראל?
כפר סבא מתרחבת: קרקעות למכירה במתחם צפון בן יהודה המתוכנן למגורים החל מ-169 אלף ש"ח.
חופש גדול: איך לנצל את חופשת הקיץ באופן מיטבי
כושר בזמן מלחמה: שמירה על הבריאות והכושר גם בתנאים מאתגרים
דירוג האשראי בישראל בצל המלחמה: איך המצב הביטחוני משפיע על הכלכלה

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו עדכונים לפני כולם

הטיפ היומי

הדבר היחיד שהוא יותר גרוע מלהתחיל ולהיכשל, הוא לא להתחיל בכלל

סת' גודין

הליכה יומית קצרה משפרת את יכולות המוח בגיל מבוגר ועוצרת ירידה בזיכרון. אנשים מבוגרים המקפידים ללכת כל יום מראים יכולות קוגניטיביות משופרות ויכולת קבלת החלטות טובה.

ללכת ברגל

החולשה הגדולה ביותר שלנו היא הותרנות, הדרך הבטוחה ביותר להצליח היא תמיד להמשיך ולנסות פעם אחת נוספת

תומס אלווס אדיסון

מומלצים לצפייה

המקומות היפים ביותר לקמפינג ברחבי העולם

היאכטות היקרות ביותר בעולם

אתר הנופש הכי מומלץ בכרתים

הצצה לשווקים

כתבות פופולריות

השאירו פרטים >>

השאירו פרטים >>